Близо 900 свободни работни места на трудовите борси през септември

01-10-15

Близо 900 свободни работни места обявиха 154 работодатели на десетте трудови борси, организирани през септември от Агенцията по заетостта (АЗ). Интерес към срещите на АЗ проявиха повече от 1000 търсещи работа лица.

Петте общи трудови борси през месеца се проведоха в градовете Долна Митрополия, Дулово, Свиленград, София и Сандански. По-голямата част от работодателския интерес на тези срещи е насочен към кадри в сферата на образованието, търговията, услугите и промишлеността. Обявените 339 свободни работни места изискват разнообразна квалификация от лицата, търсещи реализация на пазара на труда – има позиции както за специалисти с висше образование (счетоводител, лаборант, учител, възпитател и др.), така и предложения, изискващи по-ниско образование или квалификация – барман, сервитьор, работник в цех за преработване, шивач, монтьор, готвач и др.

През септември Агенцията по заетостта организира и четири специализирани борси за младежи – в Пазарджик, Пловдив, Своге и Кюстендил. Работодателите представиха своите предложения за работа, както и изискванията си, на близо 400 младежи, проявили интерес към специализираните трудови борси. Най-търсени са младите хора с квалификация в сферата на търговията, услугите и промишлеността. Разнообразни са възможностите и за младите специалисти с висше образование. Работодателите търсят инженер-конструктор, кредитен консултант, мениджър развитие, застраховател, експерт в областта на финансовите услуги и др.

Трудовата борса, проведена в Пещера, е специализирана в областта на обувната промишленост. 26 работодатели от бранша обявиха 94 свободни работни места за длъжностите шивач, теглач, машинен оператор обувно производство, крояч, работник сглобяване на детайли, монтировач и опаковач. 211 търсещи работа лица се запознаха с присъстващите работодатели и техните предложения за работа.

На трудовите борси, проведени през септември, отново се презентира възможността за кандидатстване по проект „Нова възможност за младежка заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., стартирал през месец май 2015 г.

През месец октомври Агенцията по заетостта ще проведе шест специализирани трудова борса за младежи в Казанлък, Хасково, София, Самоков, Благоевград и Кърджали. Три общи трудови борси ще има в Раднево, Крумовград и Дупница. Една специализирана трудова борса, в сферата на туризма, ще бъде проведена през октомври в Разлог.Leave a reply